Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een vergelijking oplossen met de abc formule

ik moet deze vergelijkingen met de abc formule oplossen maar dit lukt mij niet.1.(x2-4)(x2-1)=5 en
2.((wortelx)-1)((wortelx)-3)=1.Ik schrijf hier wortel omdat het wortel teken bij mij browser niet werkt.
alvast bedankt,

jeroen
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 14 september 2006

Antwoord

1)(x^2-4)(x^2-1)=5
Noem x^2 even y en je krijgt:
(y-4)(y-1)=5
y^2-5y+4=5
y^2-5y-1=0.
D=25+4=29
y=(5+Ö29)/2 of y=(5-Ö29)/2
x^2=(5+Ö29)/2 of x^2=(5-Ö29)/2
Omdat heeft (5-Ö29)/20 geen oplossing
Dus
x=Ö((5+Ö29)/2) of x=-Ö((5+Ö29)/2)

2)
(Öx-1)(Öx-3)=1.
Noem Öx even y dan krijg je:
(y-1)(y-3)=1.
Probeer je dit nu zelf verder even?


hk
zondag 17 september 2006

©2001-2024 WisFaq