Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extremumvraagstuk

Met een gegeven hoeveelheid van S cm2 plaatijzer wordt een cilindrische vergaarbak zonder deksel vervaardigd. Bepaal de straal en de hoogte van de cilinder zodanig dat de inhoud van de vergaarbak maximaal is.

ik heb al geprobeerd om iets te vinden maar kan maar niet zien hoe ik aan f(x) kom (ik moet dan f'(x) berekenen en tekenverloop maken, daaruit leidt ik het antwoord af

bavo
3de graad ASO - woensdag 13 september 2006

Antwoord

De functie waarvan je het extremum wil, is de inhoud. De inhoud van een cilinder ken je: V = pr2h. Die functie hangt dus af van r en van h.

Je moet zoals altijd die te extremiseren functie uitdrukken als functie van één variabele, en daarvoor gebruik je de randvoorwaarde, namelijk dat de oppervlakte gegeven is door de constante S. De oppervlakte bestaat uit het grondvlak en de mantel, vandaar dat
S=pr2+2prh.

Haal hieruit ofwel h=(een uitdrukking die afhangt van r en S) ofwel r=(een uitdrukking die afhangt van h en S). Dat eerste is veruit gemakkelijker, anders moet je een tweedegraadsvergelijking beginnen oplossen. Vul die uitdrukking voor h nu in in je functie V en voilà, je hebt het volume uitgedrukt in één variabele (dat zal hier dus r zijn). Dan kan je wel verder zeker: afgeleide, nul stellen, tekenverloop.

De oplossing zou moeten zijn: r=Ö(S/2p) en h=r/2.

Groeten,
Christophe.

Christophe
woensdag 13 september 2006

©2001-2024 WisFaq