Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe los ik deze vergelijking op?

Ik heb op diverse manieren geprobeerd de formule om te zetten (waaronders kruislings vermenigvuldigen), maar als je voor de letters cijfers invult klopt er uiteindelijk niks van.

De formule luidt: D = A x B - C : C
De opdracht is om de formule om te zetten naar:
A =
B =
C =
Als ik voor de letters getallen gebruik:
D = A x B - C : C
24 = 10 x 5 - 2 : 2
Dan ga ik kruislingsvermenigvuldigen:
24:1 = 10 x 5 - 2 : 2 ----- 24 x 2 = 1 x 10 x 5 - 2 (D x C = 1 x A x B - C)
1 laten we weg want die voegt niks toe
De uitkomst klopt nu nog aan beide kanten namelijk 48.
Maar nu komen de problemen ( als voorbeeld probeer ik hem nu om te zetten naar B)
B = D x C : A x - C (ten eerste welk teken houd je aan? x of -?)
Als we dan weer met cijfers gaan kijken: 5 = 24 x 2 : 10 x - 2
Om tot 5 te komen moet je 24 x 2 = 48 delen door 9,6 maar ik zie niet hoe je 9,6 krijgt uit die 10 en die 2.
Wat doe ik verkeerd?
Graag hoor ik van u,
Met vriendelijke groet

Leslie
Leerling mbo - zaterdag 9 september 2006

Antwoord

Beste Leslie,

Door een gebrek aan haakjes is de opgave niet duidelijk. Hoe je het nu noteert, zou dat laatste C:C gewoon te vereenvoudigen zijn tot 1. Misschien bedoel je: (A*B-C)/C of A*(B-C)/C of nog iets anders... Hierin staat * voor vermenigvuldiging en / voor de deling. Uit je getallenvoorbeeld kan ik afleiden dat het waarschijnlijk gaat om: D = (A*B-C)/C.

Als je dit wil omschrijven naar (bijvoorbeeld) B, ga dan systematisch te werk om B af te zonderen. Eerst vermenigvuldig je beide leden met C, zodat je bekomt: D*C = A*B-C. Vervolgens tel je bij beide leden C op, dit geeft: D*C+C = A*B. Nu moet je alleen beide leden nog delen door A, om de vergelijking op te lossen naar B.

mvg,
Tom

td
zaterdag 9 september 2006

©2001-2024 WisFaq