Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Trekken zonder terugleggen

hoi ik heb de volgende vraag:

je hebt een kast met n paren schoenen dus in totaal 2n schoenen. Nu moet je er k schoenen uit nemen en de kans berekenen dat je er minstens 1 paar uit trekt.

ik was uitgegaan van de regel P[A] = (#a) / (#W)

ik weet dat #W = 2n boven k

maar hoe ik nu precies #A bereken snap ik niet echt.
kan iemand me hier mischien wat duidelijkheid over geven??

bij voorbaat dank

jordy
Student universiteit - donderdag 7 september 2006

Antwoord

Je kan dat inderdaad zo doen. Alleen lijkt het me eenvoudiger om het complement te tellen, dus tel het aantal manieren waarop je k schoenen kan kiezen zonder een paar te maken. Dat betekent dus dat je k van de n schoenparen moet kiezen (dus n boven k), en dan binnen elk paar nog eens één schoen moet kiezen, dat kan op twee manieren per paar, dus in het totaal 2k manieren. Dus de kans dat je geen paar bekomt, wordt:

2k * C(n,k) / C(2n,k)

Met de afspraak dat C(n,k)=0 wanneer nk komt ook dat mooi uit.

Groeten,
Christophe.

Christophe
donderdag 7 september 2006

©2001-2024 WisFaq