Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gebruik van parseval identiteit bij fourier

Beste Wisfaq,

Er wordt mij gevraagd m.b.v. de formule van parseval de volgende integraal te berekenen:

INtegraal van 0 tot onendig van de functie:
sin(w) / w(w2 +1) dw

Ik heb geen idee waar te beginnen. Normaal is het een logische stap om na het berekenen van een bepaalde fourierreeks, fourierintegraal of fouriergetransformeerde parseval toe te passen, maar nu snap ik het niet.

-Mijn tweede vraag gaat over de inversefouriergetransformeerde. Als de fouriergestranformeerde, g(w), gegeven wordt door:

1/a2 + w2 . wat is g(x) dan?

Als ik recht toe recht aan formules wil gaan toepassen, kom ik op een zeer lastige integraal....

Als u me zou willen helpen: heel graag!

Met vriendelijke groet,

Loran


Loran
Student universiteit - zaterdag 26 augustus 2006

Antwoord

Het geheim is je integraal te herkennen als de integraal van een Fourier-getransformeerde; of van een product van Fourier-getransformeerden.
Neem g(x)=exp(-x) en f(x)=1 (0$<$x$<$1) en f(x)=0 (x$>$=1).
De cosinus-Fourier-getransformeerden van f en g zijn, respectievelijk F(w)=√(2/pi)·sin(w)/w en G(w)=√(2/pi)·1/(1+w2).
Parseval zegt dat int(F(w)·G(w),w=0..oneindig)=int(f(x)·g(x),x=0..oneindig) de laatste integraal is gewoon int(exp(-x),x=0..1).
Voor je tweede vraag: ik zou het in een tabel opzoeken, zie onderstaande link.

Zie Tabel op Wikipedia

kphart
woensdag 13 september 2006

©2001-2024 WisFaq