Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische formule met twee variabelen

Hallo ik moet de formule: f(x,y)=cos(2x-y) naar zowel x en y differentieren.
De basis van het differentieren naar 2 verschillende variabelen snap ik. In dit geval zie/snap ik alleen niet hoe ik de variabele waarde x en y "achter" de cosinus als constante moet beschouwen. Ik ben namelijk in de veronderstelling als je bv naar x differentieert, dat dan de y "wegvalt" aangezien dit geen vermenigvuldiging is voor de x-waarde.
Ik hoop dat iemand me dit kan uitleggen.

Bij voorbaat dank.

Wouter
Student universiteit - donderdag 24 augustus 2006

Antwoord

Beste Wouter,

Zoals je wellicht weet, spreken we nu niet meer van "de afgeleide", maar van partiële afgeleiden naar één van de variabelen.
Verder blijft de kettingregel gewoon gelden, dus dan hebben we in het algemeen voor f(x,y) = cos(g(x,y)):

q46459img1.gif

Neem nu g(x,y) = 2x-y en pas de formule toe, analoog voor /y.

mvg,
Tom

td
donderdag 24 augustus 2006

©2001-2024 WisFaq