Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Significant verschillend?

Allereerst de opgave:

Op de verpakking van aspirine tabletten staat vermeld dat deze 750 mg aspirine bevatten. Om dit te controleren worden er 9 tabletten geanalyseerd met als resultaat:
Gemiddelde: 755 mg
Standaard afwijking: 12 mg

Is het gevonden gehalte significant verschillend op het 95% niveau? En als de analyse was uitgevoerd met 100 tabletten i.p.v. 9?

Na zelf wat proberen kwam ik tot het volgende...

H0 = 750 mg
H1 = 750 mg
aantal = 9
mx = 750 mg
sx = 12 mg / Ö9 = 4

Hoe moet ik verder?

Roel
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 22 augustus 2006

Antwoord

Bereken nu het kritieke gebied. Dat wil zeggen: het gebied waarvoor geldt dat Xg met P(Xg)0,05

Dus bijvoorbeeld met je TI83/84 met invNorm:

invNorm(0.95,750,4) geeft 756.6

Je kan ook kijken wat de kans is op m=755 onder de nulhypothese. Als deze kans kleiner is dan 0,95 is er geen sprake van een significant verschil.


De gevonden waarde ligt niet in het kritieke gebied dus er is geen reden om H0 te verwerpen.

Zie De normale verdeling op je TI-83

WvR
dinsdag 22 augustus 2006

©2001-2025 WisFaq