Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 24559 

Re: Oefening op meetkunde

Deze vraag kan ook (naar mijn mening) simpeler opgelost worden.
De oppervlakte van driehoek ABC is gelijk aan het product van de zijden gedeeld door 4 maal de straal van de omgeschreven cirkel:
A = klm/4R zodat
R = klm/4A
De oppervlakte van driehoek ABC is ook gelijk aan de som van de zijden gedeeld door 2 en maal de straal van de ingeschreven cirkel:
A = (k+l+m)r/2 zodat
r = 2A/(k+l+m)
De verhouding r/R wordt dan:
r/R = (2A/(k+l+m))/((klm/4A))
= 8A2/(k+l+m)klm

Yasir
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 20 augustus 2006

Antwoord

dag Yasir,

Dit zou een heel mooie oplossing zijn, als het hier zou gaan om de ingeschreven cirkel.
Maar in de oorspronkelijke opgave staat de letter r niet voor de straal van de ingeschreven cirkel van ABC, maar voor de straal van de omgeschreven cirkel van CDE, en dat is echt iets anders.
Maar blijf vooral kritisch kijken naar de gegeven antwoorden, en als je iets ontdekt, dan houd ik me aanbevolen voor verbeteringen.
groet,

Anneke
dinsdag 22 augustus 2006

©2001-2025 WisFaq