Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking vd buigraaklijn aan een kromme

Ziehier mijn vraag:

y = e^(-(1-x))2 Zoek hier de vergelijking van de buigraaklijn aan de kromme

Ik heb nog een andere vraag:

Zoek de vergelijking van de normaal aan de kromme. Heb ik gezien in 1 variabele, maar ik weet echt niet hoe ik het moet aanpakken met 2 variabelen...

y(x+y.e^y) = e in (0,1)

Help, help, help!!

Dank bij voorbaat

Valent
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 12 augustus 2006

Antwoord

Beste Valentine,

Een buigraaklijn is de raaklijn in aan een buigpunt? Dan heb je een probleem (of geluk...) want die kromme heeft geen buigpunten.

Misschien staat je kwadraat verkeerd en bedoel je: y = e^(-(1-x)2)?
Bepaal de nulpunten van de tweede afgeleide om de buigpunten te vinden.

Voor de tweede opgave is het niet mogelijk de vergelijking te herschrijven naar y = f(x), maar je kan wel x afzonderen en schrijven in functie van y, dus x = f(y). Dat is gewoon de rollen omgekeerd, maar dan heb je wel weer een functie in één variabele.

mvg,
Tom

td
zondag 13 augustus 2006

©2001-2024 WisFaq