Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking met deelstreep

10x=3x/10

Kan dit eigenlijk opgelost?
Hoe zou ik dit moeten noteren op het examen?

dank

WdG
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 6 oktober 2002

Antwoord

Beste Wietse,

10x = 3x/10

Eerst moet je er voor zorgen, dat er geen gedeeld door meer staat aan de rechterkant. Nu wordt 3x gedeeld door 10, hoe krijgen we die deling door 10 weg? Door te vermenigvuldigen met 10 natuurlijk :)
Immers, bijv. 1/10 x 10 = 1. Dus 3x/10 * 10 = 3x.

Maar, wat je aan de ene kant doet, moet je aan de andere kant ook doen. Dus:

10x * 10 = 3x
100x = 3x
Trek links en rechts 3x af.

97x=0
x=0

Ik hoop dat je het snapt.

bk
zondag 6 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq