Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiëren en extreme waarden

Vind de extreme waarden van: f(x)=x2(x2-4)

Hoe differentieer ik dit en hoe los je de vergelijking erna op?

Patric
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 6 oktober 2002

Antwoord

Werk eerst de haakjes weg.

f(x) = x4 - 4x2 zodat f'(x) = 4x3 - 8x

Nulstellen geeft: 4x(x2 - 2) = 0 waaruit je haalt x = 0 of x = 2 of x = -2

Als je de grafiek op je GR tekent zie je of er bij deze waarden sprake is van een minimum of een maximum.
De waarde ervan vind je door elk der 3 waarden in de 'gewone' functie in te vullen.

MBL
zondag 6 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq