Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoeveel water door een waterleiding?

Hoe bereken ik hoeveel water er door een waterleiding kan stromen als ik straal en stroomsnelheid weet?

Arjan
Leerling bovenbouw vmbo - woensdag 5 juli 2006

Antwoord

Stel dat de straal van de doorsnede van de waterleiding 2 cm is. Dan is de oppervlakte van de doorsnede $\pi$×0,22=0,126 dm2
Ik reken het uit in dm2 omdat ik dan straks makelijk om kan rekenen naar liters (1 liter = 1 dm3)
Stel de stroomsnelheid is 5 m/s (= 50 dm/s). Dat wil zeggen dat er uit de waterleiding in 1 seconde 5 meter water stroomt. Dit gebeurt over een oppervlakte van 0,126 dm2.
Er stroomt dus in 1 seconde 50 × 0,126 dm2 = 6,28 dm3 = 6,28 liter uit deze waterleiding.

wh
donderdag 6 juli 2006

©2001-2024 WisFaq