Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

E-macht

hallo

Of u me misschien kunt helpen met het volgende

'de lijn y=a snijdt f(x)=e1-x2 af met een lijnstuk 1. Bereken de exacte waarde voor a.'

Ik had het volgende:

symmetrisch door de y-as
dan -- f(a)-f(0)= 1/2

klopt dit? of hoe anders?

bij voorbaat dank

michel
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 27 juni 2006

Antwoord

Beste Michelle,

Je hebt de symmetrie tov de y-as goed opgemerkt. Opdat het snijdend lijnstuk lengte 1 heeft tussen f(x), moet het f(x) dus snijden in x = 0.5 en x = -0.5. Maar je kan door middel van het functievoorschrift van f(x) toch gemakkelijk bepalen wat de y-waarde daar is? Niet toevallig zal dat voor x = 0.5 en x = -0.5 natuurlijk hetzelfde zijn, dankzij het kwadraat

mvg,
Tom

td
woensdag 28 juni 2006

©2001-2024 WisFaq