Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Waarom rekenen met logaritme en niet met alleen macht?

Ik ben na een berekening gekomen op de vergelijking

(1-p) tot de macht 3229 = 0.05
waarbij p de kans is die ik moet berekenen

Mijn logica zou zijn om 3229machts wortel van 0.05 te nemen en zo p verder te berekenen (dit antwoord blijkt niet te kloppen) maar in de uitwerkingen staat dit:

(1-p) tot de macht 3229 = 0.05
3229 ln (1-p) = ln 0.05
enzovoort

Ik snap wel hoe je op deze manier p berekent maar ik weet alleen niet waaróm je het zo moet doen. Zijn hier bepaalde regels voor?

alvast bedankt, groetjes Irene

Irene
Student universiteit - vrijdag 23 juni 2006

Antwoord

Beste Irene,

Jouw methode is ook prima, zo kom je tot: p = 1-0.051/3229.
Als je het via de logaritme doet kom je iets uit van een andere vorm, maar het is exact hetzelfde en dus ook te herleiden naar jouw oplossing.

mvg,
Tom

td
donderdag 29 juni 2006

©2001-2024 WisFaq