Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 31627 

Re: Re: Aflossingstabel met vaste mensualiteiten zelf berekenen

Links en rechts een logaritme nemen (bijvoorbeeld de natuurlijke logaritme ln) levert:
ln((1+i)-n)=ln(1-iK/m)
-n×ln(1+i)=ln(1-iK/m), dus
n=-ln(1-iK/m)/ln(1+i).
Dit is dan de looptijd van de lening.

Als ik substitueer voor lening K= 35000 en M= 350 rente en aflossing per maand en maandrente i= 0,0040741 (van r= 5 % per jaar) dan kom ik niet uit de berekening.
Ik snap niet hoe ik n= - lg eerst was dat -n.
Of wordt hier n tot de minde bedoeld? Dan moet ik de uitkomst inverteren.
Mijn uitkomst was 0,0950839 namelijk -0,2272474 / -2,3899658
moet invoeren in het rekenapparaat.
Hoe nu verder met dat min teken?
Als ik 1 / 0,0950839 doe dan volgt 10,517022
In jaren zal dat wel kloppen, maar ik dacht dat ik met maanden rekende?

Karel
Ouder - woensdag 21 juni 2006

Antwoord

In de formule voor de looptijd: n=-ln(1-iK/m)/ln(1+i) stelt ln de natuurlijke logaritme voor. Als je liever met gewone logaritmen werkt kan dat ook: n=-log(1-iK/m)/log(1+i).
Invullen van k=35000, m=350 en i=0,0040741 levert:
n=-log(1-0,0040741·35000/350)/log(1,0040741)=128,7.
Omdat m=350 het maandbedrag is en i per maand is is het antwoord 128,7 een antwoord in maanden. (en dat is dus 10,7 jaar)

hk
woensdag 21 juni 2006

©2001-2025 WisFaq