Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een conus maken uit een plat vlak

Ik moet een conus maken uit een stuk papier. De conus heeft een bovendiameter van 15 cm, een onderdiameter van 5 cm en een lengte van 25 cm. Hoe maak/teken ik deze vorm nu op papier zodat ik met eenmaal knippen de exacte maten van de conus heb.?

Ronald
Iets anders - zaterdag 5 oktober 2002

Antwoord

Hoi,

Met d1=15cm, d2=5cm en h=25cm (lengte langs mantel) zoeken we dus naar de uitslag van een afgeknotte kegel. Dit wordt het stuk binnen een hoek a tussen de cirkels met straal x en x+h.

Zodat: a.x=pd2 en a.(x+h)=pd1. Hieruit kan je a en x berekenen.

Je tekent dan een hoek a en 2 cirkels met centrum het punt van die hoek: één met straal x en één met straal x+h. Het oppervlak hiertussen is de uitslag van je conus.

Groetjes,

Johan

Zie Uitslag van een afgeknotte kegel

andros
zaterdag 5 oktober 2002

©2001-2025 WisFaq