Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortels met de hand

Hoe kun je een wortel, tot bv 3 cijfers achter de komma met pen en papier uitrekenen als je geen rekenmachine bij de hand hebt?

Imp
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 8 juli 2001

Antwoord

Een voorbeeld:
Laten we eens als voorbeeld 12 nemen.

Gok

We gokken dat de uitkomst 2 is.

Delen

We delen dan 12 door 2 en krijgen 6

Middelen

We hebben nu 2 en 6. We nemen het gemiddelde:
(6+2)/2 = 4

Nu herhalen we stap 2 met de nieuwe gok 4.

Delen

12/4 = 3

Middelen

(4+3)/2 = 3,5

En nog een keer:

Delen

12/3,5 = 3,43

Middelen

(3,5 + 3,43)/2 = 3.465

..en zo zou je nog lang door kunnen gaan.
De benadering wordt dan steeds beter.

Tot nu hebben we:
3.465 × 3.465 = 12.006225

En dat is nog niet eens zo gek...

Zie Wortels met de hand

WvR
donderdag 12 juli 2001

©2001-2024 WisFaq