Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 4279 

Re: Hoe bereken ik de annuiteiten?

Als ik hier uit ga van een maandelijkse annuïteit, hoe moet ik dan de restschuld uitrekenenen na 5 en 10 jaar?

Bijv.
Geleende bedrag: 75000
rentepercentage: 0,45 % (per maand)
looptijd: 180 maanden

...en alvast bedankt!

Mike W
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 15 juni 2006

Antwoord

Hallo,

De maandelijkse annuiteit is 75.000/((1-1,0045-180)/0,0045)= 608,84
Het intrestdeel van de eerste aflossing is 75.000*1,0045-75.000= 337,50
Het aflossingsdeel is dus 608,84-337,50 = 271,34

Omdat het aflossingsdeel elke maand met de factor 1,0045 stijgt kan je de totale aflossing na n-aantal maanden met een meetkundige rij berekenen:
271,34*((1,0045n-1)/(1,0045-1)) en daarmee ook de nog openstaande schuld.

vriendelijke groet

pl
woensdag 21 juni 2006

©2001-2024 WisFaq