Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponenten en logaritmen

Hallo!

Ik zit te piekeren over de volgende vraag:

De snelheid van een olietanker die zijn motoren heeft uitgeschakeld, neemt exponentieel af. 6 min. nadat de motoren zijn uitgezet is de snelheid 10 knopen, 3 minuten later (dus 9 min. na de uitzetting van de motoren) is de snelheid nog 8 knopen.

ik kan berekenen met hoevel procent de snelheid afneemt per minuut, maar;
1 met welke snelheid de tanker voer op het moment dat de motoren werden uitgeschakeld;
2 de snelheid berekenen na een bepaalde minuten nadat de motoren werden uitgezet en
3 na hoeveel tijd er maar nog één knoop is.. dat zijn vragen die ik niet kan beantwoorden omdat als ik terugbereken bij de eerste vraag het op 13,6 knopen komt..

Kunt u mij a.u.b. vertellen hoe ik dat moet uitwerken en aan de hand waarvan? alvast heel erg bedankt!

Aletta
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 14 juni 2006

Antwoord

Je kunt een formule maken met:

V=b·gt met:
b: beginwaarde (t=0)
g: groeifactor per minuut
t: tijd in minuten

We weten al:


Je kunt de groeifactor g per minuut uitrekenen, maar dan kan je ook 'terugrekenen' naar t=0. Je weet dan b en dan ben je alweer een heel eind toch?

WvR
woensdag 14 juni 2006

©2001-2024 WisFaq