Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rakende grafieken

Hallo

Ik heb een vraag over hetvolgende
De grafieken f(x)=x-ln(x)+2 en gp(x)=pÖx raken elkaar. Bereken p in twee decimalen nauwkeurig.
f=g en f'=g'
x-ln(x)+2=pÖx en 1-(1/X)=p/(2Öx)
x-ln(x)+2=pÖx en 2Öx -2/(ÖX)=p
Dit is een gedeelte van een vb uitwerking. Mijn vraag is hoe kom je van 1-(1/X)=p/(2Öx) naar 2Öx -2/(ÖX)=p?

Jan-Pe
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 11 juni 2006

Antwoord

Beste Jan-Peter,

In het rechterlid stond eerst p/(2Öx) en nu gewoon p, heb je al eens gedacht aan het vermenigvuldigen van beide leden met 2Öx? Want dan krijg je rechts inderdaad precies p, links moet je maar eens uitwerken.

Gebruik ook de Rekenregels machten (M.4), als je weet dat een vierkantswortel hetzelfde is als een macht 1/2.

mvg,
Tom

td
zondag 11 juni 2006

©2001-2024 WisFaq