Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 45829 

Re: Functieonderzoek

Dag Tom,
Een hele tijd geleden al...
IK berekende de afgeleide:
f'(x)= ((2x-m)(x2+2x-3)-(2x+2)(x2-mx-12))/(x2+2x-3)2
UItwerken geeft:
f'(x)=(2x^3+4x2-6x-mx2-2mx+3m-2x^3+2mx2+24x-2x2+2mx+24)/(x2+2x-3)^2
f'(x)= (2+m)x2-(2m+6-2m-24)x+3m+24=0 (= nul stellen nodig voor berekening der nulpunten.
f'(x)= (2+m)x2+18x+3m+24=0
wortels berekenen geeft :
x1,x2=-9+/-Ö((92--(2+m)(3m+24))
x1,x2= (9+/-Ö((81--6m-48-3m2-24m))/(2+m)
x1,x2=((9+/-Ö(-3m2-30m-33))/(2+m)
x1,x2=((9+/-Ö(-3(m2+10m+11))/(m+2)
x1,x2=((9+/-Ö(-3(m+5-Ö14)(m+5+Ö14))/(m+2)
En nu rijd ik vast
Ofwel is er iets fout gelopen.
Ik weet goed dat ik op de f'(x) een tekenonderzoek moet doen en daaruit de dalende funktie uit het gedrag van m afleiden,maar ik vind m niet...uit mijn berekeningen!
Groeten
Rik

Rik
Ouder - vrijdag 9 juni 2006

Antwoord

Beste Rik,

Je was goed vertrokken, maar maakt het dan ingewikkelder dan nodig. We hebben namelijk de nulpunten van de afgeleide niet echt nodig, we zouden zelfs graag hebben dat er geen zijn (of een dubbel nulpunt, rakend dus). Wat we namelijk willen is dat de afgeleide steeds negatief is.

De afgeleide heeft een kwadraat als noemer, dus dat is steeds positief. Het geheel is dus negatief als de teller negatief is. De teller is een kwadratische vergelijking in x en stelt meetkundig dus een parabool voor. We willen dat deze vergelijking voor elke x negatief is, dus zoeken we een parabool niet boven de x-as komt.

Dit betekent dat het een topparabool moet zijn (coëfficiënt van x2 moet negatief zijn) en dat de discriminant niet positief mag zijn (want dan zijn er twee verschillende snijpunten met de x-as en hebben we dus een gedeeltelijk positieve afgeleide).

Samengevat: zorg dan de discriminant negatief is en dat de coëfficiënt van x2 dat ook is. De eerste voorwaarde zal twee mogelijke intervallen voor m geven, de laatste voorwaarde zal er één van onmogelijk maken.

mvg,
Tom

td
vrijdag 9 juni 2006

 Re: Re: Functieonderzoek 

©2001-2025 WisFaq