Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Som van kwadraten

Hallo,

Hoe kan je de som van de kwadratische rij tn=4(n-1)2 berekenen als je bv. de som van t1 tot t2000 wil?

Groetjes & bedankt.

Jeroen

Jeroen
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 8 juni 2006

Antwoord

Dag Jeroen,

Ken je de formule voor de som van tk = k2 , waarbij k loopt van 1 tot en met n?
Zoek anders eens op:
Hoe zou je uit die formule de som van tk = (k-1)2 , waarbij k loopt van 1 tot en met n kunnen afleiden?
En tenslotte: wat betekent die factor 4?
Kom je er dan uit?
succes,

Anneke
dinsdag 13 juni 2006

©2001-2024 WisFaq