Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Somteken

Ik heb als opgave: Schrijf met het $\sum$-teken en bereken:
a) 3 + 6 + 9 + ... + 90 =
ik denk dat dit gelijk is aan: $\sum$ (i=1 tot 30) 3i
is er dan een handige manier om de hele som uit te
i.p.v. 3+6+9... in je rekentoestel in te geven
b) 1 + 2 + 4 + 8 + ... + 2048 =
met het sommatieteken geschreven is dit volgens mij:
$\sum$ (i=0 tot 11) 2i
hoe kan je dit deze som het best uit rekenen
c) 1 + 3 + 5 + 7 + ... (2n - 1)
hier heb ik helemaal geen idee van.

Alvast bedankt voor de hulp
Stef

Stef
3de graad ASO - maandag 5 juni 2006

Antwoord

Beste Stef,

De notatie van opgave a en b lijkt me goed. Heb je al rekenkundige/meetkundige rijen gezien? Dan heb je waarschijnlijk ook formules gezien om een partiële som te kunnen berekenen. De eerste som is rekenkundig (v = 3), de tweede meetkundig (r = 2).

De derde is opnieuw een rekenkundig (v = 2). De oplossing wordt eigenlijk al half gegeven door die laatste algemene term te geven. Verander die n eens in een i, en laat i dan lopen van ... tot ...?

mvg,
Tom

td
maandag 5 juni 2006

©2001-2024 WisFaq