Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een functie omzetten naar een natuurlijk logaritmische functie

Gegeven: Mt = ÖYa/2ib. Hiervoor moest ik de elasticiteiten (m.b.t. Y en ib) bepalen. Mijn docent raadde me aan hiervoor ln te gebruiken: ln Mt = 0,5lnY + 0,5lna - 0,5ln2 - 0,5lnib. Ik zie hoe hij van de niet-ln functie op de ln-functie is gekomen, maar ik zou dit niet zelf kunnen. Stel dat de functie er anders uit ziet, bijvoorbeeld Mt = Y + a / 2 + ib (om maar een dwarsstraat te noemen), dan weet ik niet hoe ik daar een ln-functie van afleidt.

Henny
Student universiteit - zaterdag 3 juni 2006

Antwoord

Het heeft natuurlijk alles met de rekenregels van logaritmen te maken. Omdat je notatie wel erg slorig is... geef ik een voorbeeld met andere letters!

q45714img1.gif

Voor de 'andere' formule kan je ook wel iets, maar alleen volgens de regels van het spel. Je zul zien dat je ln(Y+a) niet anders kan schrijven.

WvR
zaterdag 3 juni 2006

©2001-2024 WisFaq