Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Benadering natuurlijk logartme

Ik moet een plc programeren. Hierbij moet ik volgende vergelijking berekenen : 1/T = A + B(ln(R)) + c(ln(R))
In de wiskundige formules van deze plc is er echter geen ln-functie. Kan de ln functie door een reeks worden benaderd of is er een andere mogelijkheid om een ln te bereken.
Ik beschik over de basisfuncties + EXP-functie. Geen sinus of cosinus

Marnix
Iets anders - woensdag 2 oktober 2002

Antwoord

Hoi,

Voor R>1 en x=1-1/R<<1 (dus R dicht bij 1) hebben we:
ln(R)=ln(1/(1-x))=x+x2/2+x3/3+x4/4+x5/5+...

Het is niet heel duidelijk wat je wil berekenen (T?), maar hiermee kan je op weg, denk ik.

Groetjes,
Johan

andros
woensdag 2 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq