Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Correlatie en regressie

Hallo, ik ben met een PO bezig over correlatie en regressie, maar ik kwam een probleem tegen. Ik heb het verband tussen de windsnelheid, golfhoogte en beaufortschaal onderzocht, en heb hierbij de onderstaande regressielijnen gevonden:

Golfhoogte = 1,74x+9,7 (x = windsnelheid)
Windsnelheid = 0,26·golfhoogte+38,52

Windsnelheid in m/s = 2,88 · Beaufortschaal – 3,241
Beaufortschaal = 0,3395 · Windsnelheid in m/s + 1,2334

Nu wil ik graag direct berekenen wanneer de beaufortschaal waarde bekend is, welke golfhoogte hierbij hoort en andersom. Ik dacht dat dit kon door de formules als volgt in elkaar in te vullen:

GH = 1,74WS + 9,7
GH = 1,74(2,88BF – 2,24) + 9,7
GH = 5,01BF + 4,06

en

BF = 0,3395WS + 1,2334
BF = 0,3395(0,26GH + 38,52) + 1,2334
BF = 0,0883GH + 14,3109

Bij het controleren klopt dit echter niet. Het zou bijvoorbeeld betekenen dat de beaufortschaal waarde minimaal 14 zou zijn, wat onzin is. (de beaufortschaal is een manier om windsnelheid in uit te drukken, gaat van 0 tot 12. bijvoorbeeld BF waarde van 5 zou een WS tussen de 10 en 20 m/s kunnen zijn)

Heeft u enig idee waar dit aan kan liggen? volgens mij klopt mijn manier theoretisch namelijk wel. Alvast bedankt

Steven
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 28 mei 2006

Antwoord

Een paar opmerkingen
  1. met onderstaande link kunt je direct een relatie leggen tussen golfhoogte en Beaufort
  2. Ik denk dat het verband tussen windsnelheid en golfhoogte niet klopt
  3. Niet alle verbanden zijn lineair. Zo is het verband tussen Bf en windsnelheid (zie bron) v = 3·Bf1,5
Hopelijk heb je er wat aan.

Zie Schaal van Beaufort

gk
woensdag 31 mei 2006

©2001-2024 WisFaq