Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 45592 

Re: Standaardafwijking berekenen

Hai, alvast enorm bedankt!

Toch snap ik nog wat zaken niet. Om de z-waarde te berekenen moet je inderdaad (x-m)/s doen, maar ik snap niet waarom je maar 1 z-waarde nodig hebt. Want je krijgt 2 waardes, namelijk -8 en (+)8. Ik snap eigenlijk de hele eerste deling niet, waarbij jullie 1 - 0,2 doen. De tweede deling snap ik wel, maar ik snap dus niet de manier naar het cijfer -0,2533 toe..

MvG Alexander

Alexan
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 27 mei 2006

Antwoord

Omdat je nog niet weet wat s is moet je een andere manier vinden om aan de z-waarde te komen. De waarden -8 en 8 zijn niet de z-waarden. Voor de z-waarde die bij 142 hoort moet je werken met de oppervlakte van het gebied links van 142 . Vanwege de symetrie is het gebied links van 142 evengroot als het gebied rechts van 148. De totale oppervlakte onder de kromme is gelijk aan 1. De z-waarde kun je dan vinden met een tabel voor de standaard normale verdeling of met behulp van de GRM.

Ook zonder normaliseren is het mogelijk om met de GRM s te berekenen.

Met de TI-83/84 gaat dit als volgt:

y1 = normalcdf(-10^99,142,150,x)
y2 = 0.4

De optie intersect geeft dan X = 31,5772... ® s31,6

wl
zondag 28 mei 2006

©2001-2024 WisFaq