Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Sinus regel

Ik begrijp niet hoe ik (zoiets eenvoudigs?) op kan lossen

sin2x= sin x, voor 0x2p
en
sin x= 2sin2x, voor 0x2p
en
3sin x= 2xos2x, voor 0x2p
tip: cos2x=1-sin2

Heel erg bedankt alvast!!

Groetjes,

G
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 25 mei 2006

Antwoord

Beste G,

Bij de eerste opgave zou je de neiging kunnen hebben om een factor sin(x) weg te delen, maar zo verdwijnen er mogelijk ook oplossingen. Als je daarmee rekening houdt is dat geen probleem, maar ik vind het veiliger om dat niet te doen.
Je kan ook herleiden naar 0 en dan ontbinden in factoren:

sin2x = sinx Û sin2x-sinx = 0 Û sinx(sinx-1) = 0

Nu valt de vergelijking uit elkaar in twee delen, een product is immers 0 als minstens één van beide factoren 0 is, dus als:

sinx = 0 Ú sinx-1 = 0 Û sinx = 1

Deze kan je nu allebei oplossen, je hoeft enkel de hoeken in het gegeven interval te beschouwen.

De tweede opgave kan op exact dezelfde manier en bij de derde opgave heb je zelf al de tip gegeven. Probeer je even verder? Laat maar zien hoe ver je geraakt, als je toch nog vast komt te zitten.

mvg,
Tom

td
donderdag 25 mei 2006

©2001-2024 WisFaq