Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide van een vector

Hallo,

Ik zit met een vraagje: hoe bereken je de afgeleide van een vector?

Ik heb bijvoorbeeld de vector:
||a-x||2=0 en ik moet de partieele afgeleide richting x vinden.

Normaal zou dit zijn: 2(a-x)-1, maar ik weet niet of de afgeleide anders berekend moet worden voor vectoren.

Alvast bedankt.

Zaira
Student hbo - donderdag 18 mei 2006

Antwoord

Beste Zaria,

Als je van een vector de absolute waarde (norm) neemt, dan krijg je een getal. Gekwadrateerd is dat nog steeds een constant getal, met afgeleide 0. Je notatie is me dus nogal onduidelijk.

Een vector heeft een aantal componenten: in 3 zijn dat bvb de x,y,z-componenten. Een vectoriele functie v(t) = (x(t),y(t),z(t)) heeft dan een afgeleide naar t door elke component naar t af te leiden, dus: v'(t) = (x'(t),y'(t),z'(t)).

Als je iets anders bedoelt, graag wat meer duidelijkheid

mvg,
Tom

td
donderdag 18 mei 2006

 Re: Afgeleide van een vector 

©2001-2024 WisFaq