Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Groepen

Laat N1 en N2 normaaldelers van G zijn met N1ÇN2= 1. Bewijs voor n1ÎN1 en n2ÎN2 geldt n1n2= n2n1. Leid hieruit af dat G een ondergroep bevat die isomorf is met N1 x N2.

Alvast bedankt

evelie
Student universiteit - woensdag 17 mei 2006

Antwoord

1. Bekijk (n1n2)(n2n1)-1, dit element moet 1 zijn. Welnu, het product is gelijk aan n1n2n1-1n2-1. Lees het als (n1n2n1-1)n2-1; omdat N2 een normaaldeler is zitten beide factoren in N2, dus het product ook. Lees het als n1(n2n1-1n2-1); omdat N1 een normaaldeler is zitten beide factoren in N1, dus het product ook. Conclusie ...
2. Nu kun je bewijzen dat de afbeelding f: N1 x N2 - G, gedefinieerd door f(n1,n2)=n1n2 een homomorfisme is en wegens de conditie op de doorsnede is dat homomorfisme injectief.

kphart
vrijdag 19 mei 2006

©2001-2024 WisFaq