Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Brandpunten van een hyperbool

Hallo wisfaq,
ik zit met een probleem: ik weet niet hoe ik de brandpunten en asymptoten van de volgende oefening moet vinden. Is daar een formule voor?
25x2-4y2=100

Alvast bedankt; Kirsten

kirste
3de graad ASO - maandag 30 september 2002

Antwoord

De algemene gedaante van een hyperbool luidt:

x2/a2 - y2/b2 = 1

Als je c2 = a2 + b2 stelt, dan liggen de brandpunten in resp. (c,0) en (-c,0) en de verhouding c/a wordt de excentriciteit van de hyperbool genoemd.

De asymptoten zijn de lijnen y = b/ax en y = -b/ax.

Jouw formule nu nog even overzetten in de gewenste vorm: deel alles door 100 en je krijgt x2/4 - y2/25 = 1

MBL
maandag 30 september 2002

©2001-2024 WisFaq