Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vector berekenen die loodrecht op een andere vector staat

Hallo,

Ik zou graag willen weten hoe ik dan 3 dimensies een vector berekenen die loodrecht op een andere vector staat. In de 2e dimensies lukt dit mij, maar het inproduct in de 3e dimensie wordt mij niet echt duidelijk. Hoe moet ik dit doen?

Danku

Vis
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 13 mei 2006

Antwoord

het inproduct in drie dimensies werkt net zo als in twee dimensies:
(p,q,r)*(a,b,c)=pa+qb+rc.
Het probleem is alleen dat er niet één vector is die loodrecht staat op een gegeven vector, maar oneindig veel.
Ga maar na: gegeven is de vector (1,2,3).
Voor een vector (a,b,c) die loodrecht op de vector (1,2,3) staat moet gelden: (1,2,3)(a,b,c)=0, dus a+2b+3c=0.
Als je nu a en b vrij kiest is er altijd een c te vinden zo dat a+2b+3c=0.

hk
zaterdag 13 mei 2006

©2001-2024 WisFaq