Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De grafiek van de cotangens

Hallo daar! Ik heb een probleempje..We hebben vandaag als huistaak gekregen om zelf de cotangensfunctie als grafiek te tekenen! We moeten ook het tekenonderzoek en het verloop bestuderen! Het probleem is dat ik niet weet hoe ik moet beginnen met deze grafiek te tekenen. We hebben samen in de klas de sin-,cos- en tangensfunctie gezien en de leraar zei dat de cot en de tan een verband hadden zoals het verband tss de sin en de cos!Kunnen jullie me een handje helpen? Is er misschieen een site op internet die me wegwijs kan geven?
Hartelijk bedankt en vele groetjes!

Davina
3de graad ASO - maandag 30 september 2002

Antwoord

Je weet misschien wel dat de tan(x) hetzelfde is als
sin(x)/cos(x)

aan de hand van deze definitie kun je de tangensfunctie onderzoeken. Zo weet je dat de tangensfunctie niet bestaat wanneer cos(x) (datgene wat in de noemer staat) gelijk aan nul is. De noemer van een breuk mag immers nooit nul worden Zodoende blijkt dat tan(x) niet bestaat voor x=½ +k.
De tangens is nul wanneer sin(x)=0, dit blijkt bij x=k. te zijn.

Nu de COTANGENS
cotg(x) is hetzelfde als cos(x)/sin(x)
Precies op de manier zoals in het voorgaande verhaal kun je met deze definitie bepalen voor welke x de functie niet bestaat, en voor welke x hij gelijk is aan nul, etc...

hopelijk kom je er zo uit.

groetjes,
martijn

mg
maandag 30 september 2002

©2001-2024 WisFaq