Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nul delen door nul

hoi,

Eerder hier heb ik al eens gelezen dat 0 delen door 0 eigenlijk absurd was.
Toch was ik hierover eens verder aan het nadenken . 1:0gaat niet omdat er geen oplossing is voor 0 * x = 1, maar 0 * 0 is toch 0. Hiermee ging ik naar mijn leraar, hij vond het een goede stof tot discusie en zij dat er inderdaad wel een oplossing bestond voor mijn probleem maar dat we hier zelf maar eens meer info over moesten zoeken.
Nu is mijn vraag natuurlijk, bestaat er nu (misscien voor sommigen wel en voor anderen niet)een oplossing voor of niet?
groetjes, sara

sara
2de graad ASO - maandag 30 september 2002

Antwoord

Het probleem met 0/0 is dat je er eigenlijk alles uit kunt laten komen.
0/0 = 7 klinkt vreemd, maar omdat 7 x 0 = 0 zou het moeten kunnen.

Liever 0/0 = -11 ?
Oók goed, want -11 x 0 = 0 klopt ook.

Om de rekenkunde conflictvrij te houden is dit dus iets teveel van het goede. Als je bij één en dezelfde opgave kunt kiezen uit willekeurig ieder getal als antwoord, dan kom je in grote problemen als je het bouwwerk van de rekenkunde waterdicht wilt houden.

MBL
maandag 30 september 2002

©2001-2024 WisFaq