Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maximale inhoud balk in piramide

Bereken de maximale inhoud van de balk die past in een piramide met als grondvlak een vierkant van 12 bij 12 cm. De opstaande ribben van de piramide zijn 15 cm.

Ik heb heel veel geprobeerd deze vraag op te lossen maar ik kwam er niet uit en ik weet niet of de onderwerp wel goed klopt.

Kan iemand mij helpen met oplossen..?

mahdi
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 30 april 2006

Antwoord

We hebben de volgende situatie:

q45149img1.gif

Met AB=BC=CD=AD=12 en AT=BT=CT=DT=15

De aanpak is dat je voor KL bijvoorbeeld 'x' kiest als variabele. Vervolgens druk je de hoogte LP uit in 'x'. Je kan dan een formule maken (uitgedrukt in 'x') voor de inhoud van de kubus. Met behulp van differentiëren kan je uitrekenen bij welke waarde van de 'x' de inhoud maximaal is.

Zie ook Een balk in een piramide

WvR
zondag 30 april 2006

©2001-2024 WisFaq