Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitiveren

Hallo, ik kan deze functies niet primitiveren.
f(x) = x4-2x/2x3 en x4-6/2x3
alvast bedankt

Faiz
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 29 september 2002

Antwoord

Ik neem aan dat de teller van de breuk gelijk is aan (x4 - 2x).
Gebruik in dat soort gevallen altijd haakjes!

Als je de breuk in één keer wilt primitiveren, dan maak je het jezelf moeilijk, zo niet onmogelijk.
De grap is dat je de breuk kunt spliten in twee afzonderlijke breuken!

f(x) = x4/2x3 - 2x/2x3 = ½x - 1/x2 = ½x - x-2

En ik weet zeker dat je nu verder kan. Met je tweede breuk moet je precies hetzelfde doen: opsplitsen in 2 aparte breuken.

MBL
zondag 29 september 2002

©2001-2024 WisFaq