Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenen met procenten

Een laborant krijgt de opdracht om een fles van 500 ml te vullen met 5% ALCOHOL.
Hij heeft de beschikking over een voorraadvat met 85% ALCOHOL.
Hoeveel ml moet hij uit het voorraadvat nemen en hoeveel ml gedestilleerd water moet hij bijvullen.
Hoe bereken je dit?

Imp
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 8 juli 2001

Antwoord

Het probleem bij dit soort opgaven is altijd dat het rekenen met procenten niet zo eenvoudig is. Niet doen dus.

Een oplossing:
In een fles van 500 ml met 5% alcohol zit 0,05*500=25 ml alcohol.
Dus wat er ook gebeurt er moet in ieder geval 25 ml alkohol in de fles komen.
Om van die 85%-voorraad 25 ml alcohol te krijgen heb je 25:0,85=29,4 ml nodig.
Je haalt dus uit het voorraadvat 29,4 ml vloeistof (daarvan is 25 ml dus alcohol, de rest is water....)
Daarbij voeg je nog 500-29,4=470,6 ml water.
Je krijgt nu 500ml vloeistof met 25 ml alcohol en 475 ml water.
Opgelost!!!

WvR
donderdag 12 juli 2001

©2001-2024 WisFaq