Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Balbaan berekenen

Een bal wordt de lucht in geschopt met 20 km/h onder een hoek van 30 graden. Hoe bereken ik dan de lengte van de baan van de bal, tot dat deze weer op de grond is? Ik weet echt niet hoe ik het aan moet pakken.

Lisa
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 14 april 2006

Antwoord

Hallo Lisa

Bij een schuine worp met werphoek a en werpsnelheid v0 (in m/s) beweegt een voorwerp zich op een baan met vergelijking
y = tan a.x - g/[2(v0.cos a)2].x2
met g = valversnelling (in m/s2), x en y in meter, de luchtweerstand wordt verwaarloosd.

Dit is af te leiden door eliminatie van t (tijd) uit de twee vergelijkingen :
x = v0.cos a.t (horizontale component van de schuine worp) en
y = v0.sin a.t - g/2.t2 (verticale component)

Met je gegevens is de worpafstand 2.72 m.

Zie schuine worp

LL
vrijdag 14 april 2006

©2001-2024 WisFaq