Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van een bikwadratische vergelijking

Kan iemand dit oplossen in detail en een beetje uitleg geven aub ? dank u.

15x4-75x2+60=0

Ik weet dat er 4 nulpunten zijn maar ik krijg dat gewoon niet opgelost. Moet er een wortelformule gebruikt worden of is er een andere manier..of... ? Hoe werkt dat ?

future
3de graad ASO - woensdag 12 april 2006

Antwoord

Als je in plaats van x2 nu eens y schrijft? Dan staat er een kwadratische vergelijking in y. Die kan je oplossen op de normale manier.

15y2-75y+60=0
y2-5y+4=0
(y-1)(y-4)=0
y=1 of y=4

Maar y=x2, dus krijg je:
x2=1 of x2=4
x=-1 of x=1 of x=-2 of x=2

Handig hè?

WvR
woensdag 12 april 2006

©2001-2024 WisFaq