Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van differentiaal vergelijking met laplace transforms

Ik moet de volgende vergelijking oplossen:

y"(t) - y(t)=(t-a)u(t-a), y(0)=0, y'(0)=0, a0

Ik heb het volgende al gedaan:

s2Y-Y=e-as/s2

Y(s2-1)=e-as/s2

Y=)=e-as/s2(s2-1)

Daarna het rechter deel gebreuksplitst en daaruit kwam bij mij:

-e-as/s2 + e-as/s2-1

Vanaf hier kom ik niet meer verder. Misschien dat ik ergens eerder al een foutje heb gemaakt.

Ik hoop dat iemand me kan helpen.

Gerlof
Student universiteit - dinsdag 11 april 2006

Antwoord

dag Gerlof,

Je bent er bijna.
Je kunt vast wel 1/s2 en 1/s2-1 terugtransformeren.
Verder gebruik je de eigenschap:
G(u(t-a)·f(t-a)) = e-as·F(s)
(ik gebruik G voor de Laplace-transformator)
Dus je krijgt:
y = u(t-a)·(-(t-a) + sinh(t-a))
groet,

Anneke
woensdag 12 april 2006

©2001-2024 WisFaq