Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Delen in ene lid is vermenigvuldigen in andere lid Of toch niet?

Hallo

We hebben gezien dat het delen in het ene lid, vermenigvuldigen wordt in het andere lid.

Voorbeeld: x : 5 = 2 Û x = 2 . 5 Û x = 10

Maar als ik dat nu toepas op:

10 : x = 2 Û x = 2 . 10 Û x = 20
dan klopt dat toch niet meer? Ik voer hier toch ook de omgekeerde bewerking uit van het delen?

Pff erg raar

Evelie
1ste graad ASO-TSO-BSO - maandag 10 april 2006

Antwoord

Beste Evelien,

Bij de tweede opgave deel je in het linkerlid door x, dat wordt vermenigvuldigen met x in het rechterlid, niet met 10! Dus

10 : x = 2 Û 10 = 2.x Û 10:2 = x Û x= 5.

Persoonlijk vind ik het niet zo'n goede stelregel ("delen in ene lid is vermenigvuldigen in het andere"). Veiliger en volgens mij beter is de volgende twee regels te onthouden, je mag:

- bij beide leden een constant getal optellen (of aftrekken)
- beide leden met een gelijke factor (niet 0) vermenigvuldigen (of delen)

mvg,
Tom

td
maandag 10 april 2006

©2001-2024 WisFaq