Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cumulatieve Kansverdeling van X

Je werpt 100 keer met een stuiver waarvan je wilt onderzoeken of het een zuivere munt is.
Kies als significantieniveau 5%
Bij welke aantallen kop besluit je dat de stuiver geen zuivere munt is?

Oplossing
1. H0: p=0,5 en H1: p is geen 0,5
2. X is hier het aantal keer kop
3. Onder H0 is X Bin(100; 0,5) verdeeld
4. Bij dit tweezijdig probleem bekijk je zowel de linker- als de rechteroverschrijdingskans.
5. Links staat een stukje van de tabel van de cumulatieve kansverdeling van X.
6. H0 wordt verworpen bij 39 of minder keer kop.
Verder os P(X groter of gelijk aan 61)= 1 - 0,9824= 0,0176 en
P(X= groter of gelijk aan 60) = 1- 0,9716= 0,0284, dus verwerp je H0 ook bij 61 of meer kop.

Tabel

X Y1
36 0.00332
37 0.00602
38 0.01049
39 0.0176
40 0.02844
41 0.04431
42 0.06661

Kan iemand mij vertellen hoe je die tabel in je rekenmachine krijgt? (Ik werk met de Casio CFX-9850)

Channa
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 6 april 2006

Antwoord

Ga naar het STAT-menu. Zet in List1 de getallen 36 t/m 42. Ga naar Dist, BINM, Bcd. En kies vervolgens voor:
Data: List
List: List 1
Numtrial:100
p:0.5
...en dan CALC (Execute) en je krijgt het lijstje.

WvR
donderdag 6 april 2006

©2001-2024 WisFaq