Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kort vraagje over herleiden

Ik moet 9^log3(8) uit het hoofd uitrekenen, ik dacht zelf log3(8) te herschrijven als log9(64) zodat ik krijg: 9^log9(64), wat dus 64 moet zijn. Maar ik kan nergens een regel vinden die dat toe laat.

Alvast bedankt,

Xander

Xander
Student universiteit - dinsdag 4 april 2006

Antwoord

Dan leiden we die regel toch even af?
We vragen ons af wat het verband is tussen x en y als:
loggx=logg_kwadraaty
Waaruit volgt:
g_kwadraatloggy=x
Dus (gloggy)^2=x
Dus y2=x

Maar is het volgende dan niet eenvoudiger:
9^log3(8)=
(32)^log3(8)=
(3^(log3(8))2=82=64

hk
dinsdag 4 april 2006

©2001-2024 WisFaq