Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 44691 

Re: Determinant ontbinden in factoren

Ik begrijp uw redenering.Maar bij de ontbinding zie ik niet goed hoe u dat bekomt.
Als ik alles uitwerkt bekom ik :
-ab2+ a2c+ab2+bc2-b2c - ac2

Ik heb al (a-b)* (b-c) uitgewerkt en dat dan vermenigvuldigt met (c-a) en dan bekom net dat van hierboven. Maar ik zie niet goed hoe ik van die lange som naar dat product kan. Is het enkel een kwestie van zien?

Ik heb al geprobeerd van -a buiten haakjes te zetten maar dat blijft bc2-b2c over. Daarin heb ik dan c afgezonderd. Maar dan bekom ik dus uiteindelijk een som in de aard van -a*(ab-ac-b2+c2)+ c(cb-b2)
Bedankt voor uw hulp.

splash
3de graad ASO - dinsdag 4 april 2006

Antwoord

Het is een goede gewoonte om bij het ontwikkelen van de determinant niet te snel haakjes uit te werken, maar wel om zoveel mogelijk gemeenschappelijke factoren af te zonderen.

Na K2-K1 en K3-K1 heb je :

determinant van

Na ontwikkeling naar de tweede rij heb je nog :
-1.[a(b-c)(a-b) - c(b-a)(c-b)] + 0 - 0 =
-1.[a(b-c)(a-b) - c(b-a)(c-b)]

Nu kun je (b-c)(b-a) afzonderen :

-1.(b-c)(b-a)[a(-1) - c(-1)] =
(a-b)(b-c)[-a+c] =
(a-b)(b-c)(c-a)

LL
dinsdag 4 april 2006

©2001-2025 WisFaq