Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vierdegraads veeltermfunctie

Hoi, ik moet voor een PO een veeltermfunctie oplossen, nu moet ik ook de nulpunten (snijpunten met de x-as) van deze functie achterhalen: f(x): y = -4x4 + 15x2 + 4

Ik heb dit al geprobeerd: x2(-x2 + 15)
x2 = 4 v -x2 + 15=4
-x2= -11

x2=4 klopt (de GR geeft immers aan dat er snijpunten op x=2 en x=-2 liggen, maar wat doe ik met dat tweede deel van de formule? of klopt hetgeen ik gedaan heb helemaal niet?
Alvast bedankt!

Jan
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 3 april 2006

Antwoord

Helemaal niet...
-4x4 + 15x2 + 4 is niet hetzelfde als x2(-x2+15), het lijkt er zelfs niet op! Werk bij de laatste de haakjes maar 's weg...

-4x4 + 15x2 + 4 = 0
4x4 - 15x2 - 4 = 0
Neem p=x2
4p2 - 15p - 4 = 0
(p - 4)·(4·p + 1)=0
p=4 of p=-1/4
x2=4 of x2=-1/4 (v.n.)
x=-2 of x=2

Zoiets lijkt me wel zo handig...

WvR
maandag 3 april 2006

©2001-2024 WisFaq