Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poker met dobbelstenen

Poker is een spel met veel varianten. Het kan met kaarten of dobbelstenen gespeeld worden. Voor deze opdracht moet men uitgaan van een pokerspel dat gespeeld wordt met vijf zuivere dobbelstenen.

Enkele worpen zijn belangrijk voor dit pokerspel:

PokerDe vijf dobbelstenen hebben een gelijk aantal ogen.33333
Four of a KindVier van de vijf dobbelstenen hebben een gelijk aantal ogen.33331
Full HouseDrie van de vijf dobbelstenen hebben een gelijk aantal ogen, de twee andere dobbelstenen zijn ook gelijk aan elkaar.33322
StreetDe vijf dobbelstenen hebben de opeenvolgende waarden.12345
Three of a KindDrie van de vijf dobbelstenen hebben een gelijk aantal ogen.33312
Two of a KindTwee van de vijf dobbelstenen hebben een gelijk aantal ogen, de andere dobbelstenen zijn ongelijk aan elkaar.33124
Two PairTwee verschillende paren.13322
RestDit zijn alle overgebleven worpen die niet in een van de bovengenoemde categorieën passen.12346

Alle categorieen zijn disjunct, m.a.w:
  • Bij het bepalen van het aantal worpen van Four of a Kind mag het werpen van Poker niet meegeteld worden.
  • Bij het bepalen van het aantal worpen Full House mag het werpen van Four of a Kind en Poker niet meegeteld worden.
  • Bij het bepalen van het aantal worpen van Three of a kind mag het werpen van Full House, Four of a Kind en Poker niet meegeteld worden.
  • Bij het bepalen van het aantal worpen van Two Pair mag het werpen van Full House, Four of a Kind en Poker niet meegeteld worden.
  • Bij het bepalen van het aantal worpen van Two of a Kind mag het werpen van Two Pair, Three of a Kind Full House, Four of a Kind en Poker niet meegeteld worden.
Gevraagd: Wat is de kans op een Poker, een Four of a Kind, een Three of a Kind, een Street, een Full House, een Two Pair en een Two of a Kind? Hoeveel ongeclassificeerde worpen zijn er?

D
Student hbo - zaterdag 1 april 2006

Antwoord

Er zijn verschillende manieren om dit uit te rekenen. Het handigst is om te kijken naar het totaal aantal mogelijke worpen met 5 dobbelstenen. Dat zijn er 65=7776. Om de kansen te berekenen kijk je steeds hoeveel worpen voldoen aan de gevraagde soort worp.

Poker
Er zijn 6 verschillende worpen met Poker.
P(Poker)=6/65

Four of a Kind
Neem eens aan dat je ZZZZA gooit... Bij de eerste dobbelsteen kan je kiezen uit 6, de tweede dan nog uit 1, enz.. bij de laatste kan je dan weer kiezen uit 5. Dus dat zijn er al 6·5. Maar ZZZAZ kan ook... en zo.. dus... er zijn 6·5·5=150 verschillende worpen mogelijk.
P(Four of a kind)=150/65

Nou vooruit eentje nog...

Three of a Kind
Neem ZZZAB. Dat is dan 6·1·1·5·4=120. Maar daar kan je ook weer allerlei verschillende volgorden van maken, namelijk: 5!/3!=20. Dus er zijn 120·20=2400 verschillende worpen mogelijk.
P(Three of a Kind)=2400/65

Enzovoort...

P.S.
Ben je de 'kleine straat' niet vergeten?

WvR
dinsdag 4 april 2006

©2001-2024 WisFaq