Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Pillen

Een medewerkster van een apotheek heeft 3 placebo's in een doosje met 17 gewone pillen laten vallen, het doosje met 20 pillen word gewoon verkocht aan patient A

A) stel dat patient a 6 pillen uit het doosje haalt, hoe groot is dan de kans dat hierbij geen placebo's zijn? hoe groot is de kans op 1, de kans op 2, en de kans op 3?

B) De patient neemt op 20 achtereenvolgende dagen een pil per dag in, hoe groot is de kans dat de 3 placebo's op 3 achtereenvolgende dagen ingenomen worden?

bij A kwam ik wel uit het 1e deel van de vraag, dit is: 17/20*16/19*15/18*14/17*13/16*12/15
ik dacht dat het bij 1 placebo dan was: 3/20*16/19*15/18*14/17*13/16*12/15 maar dit antwoord is volgens het boek niet juist

en B kwam ik helemaal niet uit, want als ik 3/20*2/19 doe, kom ik op het goede antwoord (0.0158), maar dan heb je het toch voor 2 pillen berekend?

Ewout
Student hbo - donderdag 26 september 2002

Antwoord

Hoi,

(A) Noem C(n,m)=n!/[(n-m)!.m!].
k placebo's uit 3: C(3,k) manieren
6-k echte uit 17: C(17,6-k) manieren
Mogelijke keuzes: 6 uit 20: C(20,6) manieren
Kans op k placebo's: C(3,k).C(17,6-k)/C(20,6)
(controle: som voor k=0..3 is inderdaad 1)

(B) Bekijk de pillen als verschillend.
20! mogelijke opnames
3 opeenvolgende dagen:
1,2,3
2,3,4
3,4,5
...
18,19,20
Dus: 18 mogelijkheden.
De 3 placebo's kunnen in 3! manieren gekozen worden, de andere in 17! manieren.
Totaal: 18.3!.17! manieren.
Kans: 18.3!.17!/20! = 3!.18!/20!


Groetjes,
Johan

TIP: dit soort 'kansen' kan je makkelijker berekenen als je eerst telt en op het einde deelt (goed/mogelijk). Eigenlijk zijn dit eerder TEL-vraagjes.

andros
donderdag 26 september 2002

©2001-2025 WisFaq