Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeknotte tetraëder

Ik wil graag de berekening waarmee je het aantal hoekpunten en ribben kan uitrekenen als je de vorm en het aantal van de grensvlakken weet.

Tessa
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 30 maart 2006

Antwoord

Stel je zelf de volgende vragen:
  • Hoeveel ribben komen er bij elkaar in één hoekpunt?
  • Hoeveel zijden van een grensvlak komen er samen in één ribbe?
Bijvoorbeeld: een afgeknotte tetraëder bestaat uit 4 zeshoeken en 4 driehoeken. In totaal zijn er 24+12=36 zijden. In één hoekpunt komen 3 ribben bij elkaar dus er zijn 36:3=12 hoekpunten. De ribbe bestaat steeds uit twee zijden dus er zijn 36:2=18 ribben.

Zie ook de eerste link op Halfregelmatige veelvlakken door afknotting van de dodecaëder.

WvR
donderdag 30 maart 2006

©2001-2024 WisFaq