Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Getallenrijen

Hallo,

ik heb nu een hoofdstuk over getallenrijen en het achterhalen van de formule's ervan. Ik geef even een voorbeeld:

12, 17, 22, 27, 32

dan is de formule ervan Un = 5n + 7

Hier lukt het mij met moeite om erop te komen. Maar ik kom er toch nog op. Hoe kom uit deze getallen?

1, -1/4, 1/9, -1/16, 1/25

Dank u voor uw hulp.

Greetx Tom

Tom
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 26 maart 2006

Antwoord

Bij de eerste rij kijk je naar de verschillen. Dat is altijd goed... hier blijkt dan het verschil steeds 5 te zijn... dus steeds 5 'erbij'. De formule wordt dan iets met 5·n De 7 kan je dan vinden als je n=1 neemt, dan moet er wel 12 uitkomen 5·1+?=12, dus 7.

Bij de tweede rij herken je (hoop ik) de kwadraten! Dus iets als 1/n2, maar dan anders... Om en om postief en negatief, dus bij oneven n is het positief en bij even n is het negatief. De 'truuk' (-1)n gaat hier dan net niet op... Maar -(-1)n natuurlijk wel, maar dat staat zo raar. Wat dacht je van (-1)n+1?
De formule wordt: q44532img1.gif

WvR
zondag 26 maart 2006

©2001-2024 WisFaq