Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Uitwerken

Hallo, ik moet een som uitwerken, alleen snap ik dit nog niet zo goed. Zou iemand me dit misschien kunnen uitleggen hoe ik dit het beste kan doen.

Het gaat om deze som:

(1/3 x - 4y)2

Ik heb het geprobeerd, alleen ik denk dat ik het verkeerd doe. Ik weet niet zeker wat ik met die breuk moet doen, maar hier is wat ik heb geprobeerd

Dus: 1/3 x is het zelfde als x/3 toch?

Dus nu heb ik dan (x/3-4y)(x/3-4y) en ik moet de haakjes wegwerken.
Dan krijg ik:

x2/3 - x/12y - x/12y - 162

Dan wegstrepen? En hou ik over:

x2/3 - 162

Is dit juist?

David
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 23 maart 2006

Antwoord

Beste David,

1/3 x is inderdaad hetzelfde als x/3.

Je uitwerking klopt niet: bij de eerste term doe je wel x^2 door teller met teller te vermenigvuldigen, maar je moet bij een product van breuken ook de noemers vermenigvldigen.
Verder is 3*4 wel 12, maar hier is het 1/3 * 4 en dat is iets anders. In de laatste term snap ik niet hoe je aan 16^2 komt, je hebt toch 4*4 = 4^2 = 16? Je vergeet er ook de y...

In plaats van uitschrijven en haakjes uitwerken kan je ook de formule gebruiken:
(a+b)^2 = a^2 + 2ab + b^2

mvg,
Tom

td
donderdag 23 maart 2006

 Re: Uitwerken 

©2001-2024 WisFaq